Skäggfinnar: vad är det & hur motverkar man de?

En finne är en inflammation i hårsäcken och kan uppstå överallt på kroppen men oftast i ansiktet. När inflammationen uppkommer i skäggstrånas hårsäck kan vi kalla det för skäggfinnar.

Orsaken till skäggfinnar

När det uppstår en skada i huden, som till exempel vid rakning, ökar risken för att bakterier och svamp kan ta sig in i hårsäcken. Om de får fäste där och börjar växa blir resultatet en inflammation och en finne.

Hur behandla skäggfinnarna på egen hand?

behandlar skäggfinnar med klorhexidin

Kroppen har en fantastisk förmåga att läka sig själv om man bara ger den tid. Viktigt är att göra uppehåll med rakningen så att huden hinner reparera sig. Samtidigt kan man försöka göra det svårt för bakterierna att leva. Det finns till exempel bakteridödande, receptfria läkemedel med klorhexidin som man kan badda på området. På apotek finns även krämer innehållandes propylenglykol som också minskar risken för hårsäcksinflammation.

Undvika uppkomsten av skäggfinnar efter rakning

För att skäggfinnar inte ska uppstå är det bra att kolla över sin rakningsrutin. Dels vilken typ av rakhyvel som du använder då engångshyvlar oftast ger för mycket hudskador än nödvändigt. En vass säkerhetshyvel som du håller med lätt hand ger oftast bättre resultat och är skonsammare mot huden.

Raka dig medhårs om du ofta lider av skäggfinnar. Det är skonsammare mot hårsäcken och har du en bra rakhyvel funkar det lika bra som att göra det mothårs. Se också till att använda en bra rakkräm som mjukar upp skäggstråna, det gör rakningen skonsammare.

Pappa och son rakar sig

Efter att du använt din rakhyvel ska du alltid se till att rengöra den. Om hyveln får ligga blöt och smutsig ökar risken för hudproblem vid nästa rakning. Rena rakverktyg förebygger uppkomsten av skäggfinnar.

Ytterligare en sak du kan göra efter du rakat dig är att smörja in huden med en fuktgivande kräm. Då ger du huden möjlighet att reparera sig och stärker motståndet mot de opportunistiska bakterierna.

Om du redan har aktiva skäggfinnar ska du inte raka dig på ett tag. Vänta tills de har försvunnit innan du återupptar din rakning.